Ülkemize Termal Tatil anlayışını kazandıran, Türkiye’ de tek altın madalya sahibi olan Yalova Termal Kaplıcaları, 4000 seneden fazla süredir faaliyet göstermekte, insanlara şifa dağıtmaktadır. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ ün : “Burası geleceğin su şehri olacaktır” sözleri ile onurlandırdığı Yalova’ nın Termal ilçesi, Limak gibi ülkenin önde gelen firmalarının yatırım yaptığı doğa, sağlık ve termal turizmi konusunda öncü lokasyon haline gelmiştir.
Termal Yalova‘ nın tam ortasında yer alır ve şifalı kaplıcalarıyla ünlüdür.
İlçe, Samanlı Vadisi içinde kurulmuştur. Toprakları Ferhat Deresi ve Samanlı Vadisi içindeki küçük akarsular ile sulanır. Karadeniz iklimi ile karasal iklim arasında geçiş özelliği gösteren bir iklime sahiptir. Toprakları, bir arada ender görülen bitki türlerinin yetiştiği bir doğa harikasıdır.
Roma ve Bizans devrinden itibaren Samanlı Dağlarının yamacındaki kaplıcalardan yararlanılmaktadır. Gökçedere ve Üvezpınar Köyleri arasındaki sıcak su kaynaklarından çıkan buhar nedeniyle yeraltı tanrısının burada yaşadığına inanışmış ve yöre Pythia Therma adı ile anılmıştır.
Osmanlılar devrinde uzun süre ilgi görmeyen kaplıcalar, Sultan Abdülmecit’in annesi Bezm-i Alem Valide Sultan ‘ın romatizma ağrılarına iyi gelince yeniden ilgi çekmiştir. Abdülmecit, eski hamamları renove ettirmiş ve yeni köşkler, tesisler yaptırmış; yabancı yatırımcıların da tesislere ortak olması ve işletmesi sonucu Yalova Termal, 19. yüzyıl sonunda çok popüler bir turizm ve sağlık merkezi haline gelmiştir. Ne var ki art arda patlak veren savaşlar yüzünden yabancı ortaklar ülkeden kaçınca kendi haline bırakılıp unutulan kaplıcalar, 1929 yılında Atatürk’ün ziyareti üzerine tekrar ilgi görmüştür.
Yalova’yı geleceğin su şehri yapmak isteyen Atatürk tarafından bir köşk yaptırılmış ve bugün müze olan bu köşk, cumhuriyetin ilk yıllarında hükümetin yazlık çalışma mekanı olarak kullanılmıştır. Günümüzde söz konusu hamamları, otelleri ve müzeyi kapsayan Yalova Termal Tesisleri Sağlık Bakanlığı tarafından işletilmektedir. Aynı şekilde 2010 yılında Limak Thermal Boutique Hotel adıyla Limak Holding Yalova’ nın Termal ilçesinde Türkiye’ nin en iyi termal ve butik tesisinin açılışını yapmış ve 10 yıldır Limak Holding tarafından işletilmektedir.
Yalova Termal Kaplıcaları’ nın Hikayesi Nedir ?
Termal ilçesinde bulunan kaplıcaların milattan önce 2000 yılında meydana gelen bir deprem sonrasında ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu dönemden sonra sürekli ilgi odağı olan Termal ilçesi, özellikle Romalılar döneminde çok daha meşhur olmuştur. Farklı kaynaklarda yer alan bilgilere göre yerin altından çıkan sıcak su ve buhar, o dönemki insanların burada yeraltı tanrısı yaşadığına inanmasına neden olmuştur. Romalıların ardından Bizans hakimiyetine giren Termal ilçesine ilk hamam bu dönemde yaptırılmıştır.
Yalova Termal Kaplıcaları’ na nasıl gidilir ?
İstanbul’dan deniz yolu ile 30-45 dk da gelebileceğiniz Yalova, Bursa ve İzmit’e karayolu üzerinden 1 saat sürmektedir. Yalova merkeze 12 km mesafede bulunan Termal’e Yalova iskelesinden kalkan dolmuş veya taksiler ile rahatlıkla ulaşılabilmektedir.
Kocaeli Termal arası yaklaşık 96 km mesafede ve araçla yaklaşık 1 saat 30 dakika kadar sürmektedir.
Bursa Termal arası yaklaşık 75 km mesafede ve araçla yaklaşık 1 saat 10 dakika kadar sürmektedir.
Ankara Termal arası yaklaşık 423 km mesafede ve araçla yaklaşık 4 saat 40 dakika kadar sürmektedir.
İstanbul Termal arası yaklaşık 183 km mesafede ve araçla yaklaşık 2 saat 45 dakika kadar sürmektedir.
İzmir Termal arası yaklaşık 396 km mesafede ve araçla yaklaşık 3 saat kadar sürmektedir.